Sviranje harmonike

Zašto slušamo muziku i šta to prija u kafanskim pesmama?

Muzika je veliki deo našeg života. Kada želimo da prekratimo vreme u predugim redovima, slušamo muziku. Kada želimo da se osamimo u prostoru koji ima gomilu ljudi, stavimo slušalice, i uživamo u svom svetu.

Mobilni telefon sa slusalicama

Postoje istraživanja koja dokazuju da dnevno slušanje muziku veoma povoljno utiče na naše psihičko stanje. Zbog toga, preporučuje se što češće slušanje muzike, jer će ona povećati vaše raspoloženje.

Muzički ukus uglavnom odražva naš stil života

Muzički ukus nije objektivna kategorija, pa se ne može odrediti koja vrsta muzike je bolja. Muzički ukus se menja sa godinama, pa mlađim generacijama prijaju tonovi koje njihovi roditelji razumeju samo kao kakofoniju. Dok starijim generacijama često prija muzika koja je potpuno neshvatljiva mladima.

Popularni muzički žanr najviše prija omladini. Stariji su odrastali uz drugi muzički pravac, pa trenutni trend često ocenjuju kao pad vrednosti.

Muzički ukus nije odvojen od stila života i vrednosti koji su dominantne u našem okruženju ili našoj državi. Kroz muzički ukus se često odražava i klasna pripadnost, kao i način života.

Međutim, pogrešno je mišljenje da naš muzički ukus određuje naš stil života, već je situacija obrnuta. Poznato je da rok muziku uglavnom slušaju pripadnici srednje klase, dok narodnjake slušaju pripadnici nižih klasa.

Zbog toga se često misli da rok muzika ima veću vrednost, što aposlutno nije tačno. Osim toga, svi znamo da obožavaoci roka čim malo popiju, prebacuju se na narodnjake.

Kafanske pesme su uvek u trendu

Naša muzička scena se trudi da isprati svetski trend, pa u mejnstrim ubacuje rep pomešan sa turbofolkom. Međutim, postoji vrsta muzike koja je bezvremena kod nas. To su, naravno, dobri stari narodnjaci iz pravih kafana.

Sviranje harmonike

U nastavku pročitajte zašto volimo muziku, kako ona utiče na nas, i šta je to što održava našu vernost kafanskim pesmama.

Uz muziku možete da vežbate više

Sigurno ste primetili da sve teretane imaju glasnu muziku. Za to postoji razlog. Muzika nas čini opuštenijim, i smanjuje neprijatnost i napetost.

Osim toga, muzika nas motiviše da radimo više, da vežbamo duže i pomeramo svoje granice. Vežbanje bez muzike neće biti uspešno kao vežbanje sa muzikom.

Međutim, nekada vam se muzika u teretani ne dopada, i mnogo vam više prija da vežbate uz svoju muziku. Slušalice bi vam non stop ispadale, pa je najbolje rešenje kupiti bežične slušalice i uživati u omiljenoj muzici i treniranju.

Muzika čini se da se osećamo bolje

Slušanje muzike koju volimo će veoma povećati naše raspoloženje. Pre svega, osećaćemo se opuštenije, što je potvrđeno i naučnim studijama. Slušanje muzike u našem telu oslobađa dopamin koji je zadužen za naše raspoloženje.

Veoma je važno znati da ne postoji posebna vrsta muzike koja podiže vaše raspoloženje. Ključ je u tome da ta muzika bude vaša omiljena. Slušanje muzike koja vam se ne dopada može proizvesti kontraefekat.

Tužna muzika čini da se osećamo bolje

Svi volimo da slušamo tužne pesme kada smo tužni. To zvuči nelogično jer tužne pesme u nama izazivaju tužna osećanja, i zbog nje bi trebalo da se osećamo još gore. Međutim, istraživanja su pokazala da mi tako nalazimo utehu, i svoju situaciju shvatamo manje tragičnom.

Osim toga, tužna muzika proizvodi romantična osećanja, kao i osećaj bezbrižnosti nakon slušanja.

Zašto toliko volimo kafanske pesme?

Kao što smo već rekli, kafanske narodne pesme su prošle mnoge trendove na našim prostorima, i uvek ostale među najslušanijima. Osim što su srušile sve trendove, one su slušane među svim generacijama. Vole ih i stari i mladi, i reperi, i obožavaoci pop i rok muzike.

Nazdravljanje sa pićem

Kafanske pesme su se ustalile kao duh i tradicija Balkana. One su deo naše kulture i našeg identiteta, a od toga se ljudi teško odriču. Kafanske pesme ruše sve granice među narodima bivše Jugoslavije, jer svi znamo kako se pada u sevdah. A to znaju samo Balkanci.

Pročitajte i koji su to autori naših omiljenih narodnih pesama, koje obožavamo i veoma rado slušamo.

Sa kafanskim pesmama se najlakše identifikujemo

U kafanskim pesmama glavni subjekt je čovek iz naroda, koji ima svakodnevne probleme koje imamo i mi. Zbog toga se najviše identifikujemo sa ovim pesmama. Kada se uz to doda i zvuk harmonike, dolazi do savršenog spoja i čuvenog sevdaha.

Kafanske pesme su uglavnom ljubavne, a mnogi kažu da su ovo najlepše ljubavne pesme, jer se u njima najlepše opisuju osećanja ljubavi, uz spore, blage tonove harmonike i gitare. Upravo ove pesme u nama proizvode romantična osećanja, setu i ljubav prema drugima.

Uz kafanske pesme i tugujemo i slavimo

Trenutni popularni muzički trend je potpuno u redu. Ali kada želimo da stvarno proslavimo nešto, uvek ćemo se okrenuti kafani i kafanskim pesmama, jer one u nama bude najviše osećanja.

Osim što proslavljamo, uz kafanske pesme i tugujemo. One su tu da se osećamo bolje kada smo u ljubavnim problemima.

Često nam se čini da nas u tim trenucima samo kafana razume, jer nam stvara utehu time što u pesmama pronalazimo nekoga ko je prošao kroz isto što i mi. Uz kafanske pesme imamo osećaj da nismo sami u tuzi, što nam pomaže da prebolimo, i osećamo se bolje.

Ukoliko ste se tek doselili u Beograd, ili prvi put želite da izađete u ovom gradu, pročitajte naš vodič kroz kafanski život Beograda, i saznajte koje su to kafane najbolje.