milje na stolu

Vodič kroz kafanski život Beograda

Kafane u Beogradu glavna su destinacija ljubitelja noćnog života u prestonici. Možete birati u moru različitih i uživati u melodijama koje diraju u srce – a pred vama je izbor kultnih beogradskih kafana koje ne smete zaobići.

Na ulazu u kafanu ostavite muke svakodnevice i napetost, a unutra zagrlite svoje prijatelje – bilo da ste ih tek upoznali ili se znate godinama, i zapevate iz sve snage uz čašicu žestine. Dobar provod je zagarantovan, i ne treba da čudi što svakog vikenda u neke kafane ne može da se uđe od gostiju.

Ovo su neke od tih kafana – rezervišite stolove, jer njih na ovim mestima prvo ponestane!

#1 Tarapana

Klub kafana Tarapana nalazi se u srcu grada i jedna je od najlepših i najmodernijih kafana u Beogradu. Nedavno je renovirana i izgleda kao miks kafane i kluba, i najviše privlači mlađe goste. U prijatnom ambijentu Tarapane raspored stolova je takav da ćete se osećati kao da ste u centru zbivanja gde god da sedite, a vredno i ljubazno osoblje postaraće se da vaša čaša uvek bude puna.

Tarapana radi sredom, petkom i subotom od 22 do 4 sata, i u njoj vrlo često gostuju najveća imena naše muzičke scene, ali i gosti iz regiona. Miks domaće i strane pop i narodne muzike odgovara svim senzibilitetima, a dobar provod je zagarantovan!

#2 Korčagin

Kafana Pavle Korčagin smeštena je u neposrednoj blizini Vukovog spomenika i više od jedne decenije predstavlja jedno od najboljih mesta za provod. Preko dana možete svratiti na kafu posle pijace, a uveče u autentični kafanski provod sa društvom.

Enterijer ove kafane je jedinstven i predstavlja omaž komunističkom periodu Jugoslavije: dominira crvena i bela boja sa etno elementima i fotografijama brigada sa radnih akcija, gardista i čuvenih ličnosti iz tog perioda, poput Stjepana Filipović, Ljuba Čupića i naravno – Tita.

Princip uređenja kafane je „Narod dao – narod i uzeo”: gosti mogu doneti stvari u kafanu, a neki odluče i da pokupe neki suvenir.

Cene su povoljne, a sem pića služi se i hrana neobičnih naziva – u meniju ćete, između ostalog,  nabasati i na „Batak Daliborke Stojišić”.

#3 Gaučosi

Kafana Gaučosi u srcu Dorćola takođe postoji prilično dugo i veoma je popularna, naročito kod pripadnica lepšeg pola. Može da ugosti čak 700 ljudi, ali to ne znači da samo možete ušetati i sesti: naime, u jeku sezone, rezerviše se i do 5 dana unapred!

U Gaučosima često nastupaju popularni izvođači iz zemlje, a u ponudi je veliki izbor koktela i alkoholnih, kao i bezalkoholnih pića. Vreme napolju ne treba da vas brine – zimi ste unutra, na toplom, a kada je leto pravi je hit svratiti u Baštu Gaučosa.

Rezervišite visoko sedenje, separe, smestite se za pavi kafanski sto i uverite se zašto je kafana Gaučosi popularna ovako dugo!

#4 Ona Moja

Kafana Ona Moja otvorena je 2012. godine na Vračaru i od tada je jedna od najposećenijih kafana u Beogradu, uvek u top 3 najbolje u gradu.

Enterijer kafane je spoj tradicionalnog i modernog: drveni nameštaj, kafanski stolnjaci, ali tu je i veliki prostor za igru i ples. Muzički repertoar obično naginje modernom popu i folku, ali sve zavisi od trenutne atmosfere i želja gostiju.

Ova kafana radi svakog dana u nedelji od 22 do 3, a cene pića su veoma pristupačne, tako da niste ograničeni ni na koji način: gosti su u Onoj Mojoj uvek dobrodošli, uz obavezne rezervacije.

#5 Stara pesma

Kafana Stara pesma nalazi se na Sajmu, i za 4 godine koliko postoji postala je kultno mesto za sve ljubitelje kafanskog provoda.

Ova kafana ima dva povezana nivoa: na jednom je bina, a u drugom su šank i veliki, prelepi kamin koji ovom prostoru daje poseban, starinski šmek i čini da Stara pesma odiše pravim kafanskim duhom.

Stara pesma svake večeri pušta našu najpopularniju i najbolju muziku – ex Yu, folk i tradicionalna narodna muzika učiniće da se osećate kao kod kuće i zapevate najglasnije.

Svako veče je petak veče u Staroj pesmi: ova kafana radi svakog dana, mesta za parking uvek ima i dovoljno je odmaknuta od gradske gužve.

Kafane su u poslednje vreme dobile novo ruho: nosi se svečanija odeća, gosti su malo mlađi a sam prostor je u odnosu na kafane iz prošlosti pomalo sterilan. Ipak, najvažnije je ostalo – neuhvatljivi duh gradske boemštine i iskrena, srčana pesma koja se ori.