Srpska svadba - pesme za naručivanje na svadbi

Ovo su pesme koje nikako ne treba naručivati na svadbi

Pored pravog prostora koji oplemenjuje svadbe, usluge, hrane i gostiju, jako bitan aspekt celokupnog doživljaja predstavlja muzika, odnosno pesme koje se naručuju tokom svadbe. Mladenci uglavnom biraju između dve muzičke opcije, a to su programska muzika i opcija sa mogućnošću naručivanja pesama.

Danas je moderna opcija programska muzika u kojoj mladenci unapred odrede liste pesama i njihov tempo. Ovim potezom se zaštite od eventualnog naručivanja pesama koje mogu pokvariti atmosferu i potpuno pokvariti slavlje.Lista pesama kojima nije mesto na svadbi je duga, ali u ovom tekstu donosimo Vam 5 pesama koje ne treba naručivati na svadbi.

Srpska svadba - pesme za naručivanje na svadbi

#1 Miroslav Ilić – nije život jedna žena

Sama pesma govori o tome da život ne čini jedna žena i kako je ostalo još života, a neki od stihova su.

“Nije zivot jedna zena

sto si glavo zamisljena

jos zivota ostalo je

natrag suze moje”

Posebno nije pametno da ovu zaista popularnu kafansku pesmu poruči mladoženja koji se obavezao na večnu ljubav jednoj ženi. Verovatno njegova buduća žena ne bi bila zadovoljna ovim izborom.

#2 Sinan Sakić – ej otkad sam se rodio

Ej, otkad sam se rodio

srece nisam imao”

Ova dva stiha su dovoljna da nam bliže objasne emociju koju prenosi ova pesma. Iz tog razloga nije najpoželjnije ovu pesmu posvetiti dvoje zaljubljenih ljudi koji svoju ljubav krunišu brakom.

#3 Marinko Rokvić – ti za ljubav nisi rođena

Pesmi u kojoj se peva o ženi koja za ljubav nije rođena, iako je često deo repertoara na svadbenim veseljima, verovatno nije mesto na proslavi ove vrste.

“Ti za ljubav nisi rodjena

pogresnom si zvezdom vodjena

i zato ti nije dato, da na ruci nosis zlato

ni moje, ni boljeg od mene “

Još gori scenario bi bio da gost koji naruči ovu pesmu, zatraži od pevača da na samom razglasu poruči da je ova pesma njegov poklon mladencima.

#4 Indexi – bacila je sve niz reku

Svakako jedan od hitova koji pripada ex-yu rok pokretu i ima neverovatno veliku popularnost. Pored svog teksta, nešto što definitivno ovu pesmu ne kvalifikuje za pesmu koja bi trebalo da se nađe na svadbi je njen ritam koji nikako nije zadužen za podizanje i stvaranje vesele atmosfere.

#5 Vojislav Voki Kostić – za Beograd (“Ko to tamo peva”)

Ova pesma poznata još i pod imenom “nesrećnik sam od malena” je stekla mitski status pojavom u filmu “Ko to tamo peva”. Tačnije, velikim brojem repriza ovog filma i samom popularnošću, ušla je u uši velikog broja ljudi.

Nekada se desi da pijani gost iz nekog razloga poruči ovu pesmu bez ikakvih realnih razloga. To nikako nije dobra ideja zbog emocije koju nosi ova pesma koja se nalazi na samom kraju filma koji nosi loš osećaj pogibije velikog broja ljudi.

“Nesrećnik sam od malena

Od sve muke pesme pevam

Voleo bih, majko mila

Da sve ovo samo snevam

Da sve ovo samo snevam

Joj, joj, joj, joj”

Pročitavši ove stihove, nadam se da ste shvatili ono što smo želeli da kažemo.