Kako odabrati bend za svadbu

Veliki dan je na pomolu, već dugo se bavite pripremama kako bi sve bilo savršeno, venčanica, odelo, zakup sale, pozivnice, dekoracija. Treba sve osmisliti i unapred pripremiti. Sve ide svojim tokom i gotovo glatko dok na red ne dođe izbor benda za svadbu.

Za jedno ovakvo slavlje, muzika je sigurno jedna od najvažnijih stavki. Može sve da bude savršeno, elegantno, sa stilom ali ako omanete pri izboru muzike, od veselja možete napraviti sedeljku. Zato birajte mudro i na vreme.

Rezervišite bend na vreme

Ako imate još mesec ili dva do zakazanog dana venčanja i niste još uvek pronašli odgovarajući bend, sva je prilika da ga nećete ni naći. Dobri bendovi, oni koji prave najbolje zabave sa velikim repertoarom su zauzeti ponekad i po godinu dana unapred. Zato treba krenuti na vreme, a najkasnije šest meseci pre zakazanog venčanja.

Odakle krenuti?

Prvo napravite listu bendova. Ako ste zakazali veselje u nekoj kafani ili restoranu, eto vam prvog mesta. Svaka malo bolje stojeća sala za svadbe ima i po nekoliko bendova sa kojima sarađuje. Unesite ih na listu i upišite njihove kontakt podatke.

Zatim prijatelji, setite se svih onih koji su u nekom ranijem periodu pravili veselja, još ako ste na nekima i bili, sigurno već imate solidnu predstavu o bendovima i atmosferi koju oni prave. Ako vam se neki bend svideo, uvrstite ga na listu. Verovatno i sami znate par bendova iz okruženja, i njih unesite na listu.

Kako odabrati pravi

Ovo je najteži deo posla. Pre nego što počnete da kontaktirate bendove sa liste, prvo ih malo izanalizirajte. Svaki bend koji malo drži do svog ugleda i reputacije ima svoj Web sajt ali bar Youtube kanal gde postavlja neke deliće atmosfere sa raznih proslava, pa i svadbi.

Pogledajte kako se snalaze sa vrstom muzike koja vama odgovara. Poslušajte ih negde i uživo, ukoliko vam se ukaže prilika. Lagano će u vama već sazrevati odluka. Nekima je bitno da imaju dobar, moderan bend sa stranim repertoarom, neki vole tradicionalnu srpsku muziku, neki kafanske pesme, neki popularne „dvojke“.

O ukusima nećemo raspravljati, međutim morate imati na umu da muziku prilagodite svojim gostima. Na svakoj svadbi bude zaista šaroliko društvo, od najuže porodice, komšija, prijatelja pa do drugova iz detinjstva i kolega sa posla. Bend koji bi trebao ući u neki uži izbor mora zadovoljiti sledeće kriterijume:

  • moderan bend;
  • sa dobrom opremom;
  • koji dobro zvuči;
  • svira više različitih žanrova;
  • prati i novija kretanja u muzičkim pravcima;
  • svira muzičke želje ako je potrebno;
  • da su članovi benda profesionalni i ljubazni.

Poslušajte sve što možete i odmah sa liste uklonite one koji vam se ne dopadaju.  Kontaktirajte sve one koji prođu prvu selekciju, one koje zadovolje sve kriterijume po pitanju kvaliteta nastupa. Saznajte cene i ostale uslove, kao i da li ti ozbiljni bendovi poseduju kvalitetnu opremu – kvalitetno ozvučenje, rasvetu kvalitetne instrumente itd. Kvalitetna muzička oprema i muzički instrumenti ne moraju nužno značiti i dobru zabavu, ali je to osnovni preduslov.

Drugi kriterijum su termini. Verovatno će se desiti da neki bend neće moći da nastupi u datom terminu. Ovo važi pod uslovom da ste prvo zakazali termin venčanja. Ako prvo zakazujete muziku pa onda venčanje onda se ne morate brinuti o ovome.

Treća i poslednja trijaža su cene. Cena benda gotovo uvek igra važnu ulogu u izboru benda. Popularni bendovi uglavnom budu skupi. Ovde probajte da napravite neki balans između kvaliteta i cene da za najmanje para dobijete najviše, makar to bilo i vama najviše, tj. ono što je vama najprimamljivije.

Muzika je, kao što smo rekli, jedna od najvažnijih stavik u pripremi i planiranju svade, zato dobro razmislite i istražite sve kada birate bend za svadbu. Pogledajte sajtove, video snimke, obavezno ukoliko ste u prilici bend koji birate poslušajte negde na živom nastupu, ukusi su različiti, a kada vi lično procenite bićete sigurni da je to to. Zakažite sastanak, i pre nego donesete odluku porazgovarajte sa njima, procenite njihovu odgovornost, fleksibilnost i ozbiljnost,  pa tek onda donesite odluku.