Harmonika dugmetara - autori narodnih pesama

Evo ko su autori najlepših narodnih pesama kod nas

Srpska narodna muzika ima dugu i bogatu tradiciju, od izvornih narodnih pesama, pa sve do današnjih modernijih folk pesama i turbo folka. Mnogi izvođači narodne muzike imali su blistave karijere, prodavali nosače zvuka u ogromnim tiražima i doživeli veliku popularnost. Međutim, većina narodnih pevača ne bi dostigla toliku slavu da iza njih nije bilo vrhunskih autora, kompozitora i tekstopisaca o kojima se u našoj javnosti relativno malo zna. Lista kvalitetnih muzičkih stvaralaca na našoj estradi je dugačka, a ovde smo izdvojili pet autora koji su možda ostavili i najveći trag u našoj folk muzici.

Harmonika dugmetara - autori narodnih pesama

Dragiša Nedović (1916 – 1966)

Šta mislite ko je napisao pesmu „Stani, stani Ibar vodo“? Ili pesmu „U lijepom starom gradu Višegradu“? Evo odgovora na to pitanje.

Kragujevčanin Dragiša Nedović svrstava se u grupu najistaknutijih autora narodnih pesama kod nas. Bavio se komponovanjem i pisanjem tekstova za pesme.

Neke antologijske narodne pesme deo su njegovog stvaralačkog opusa: “Jesen prođe ja se ne oženih”, “Pesma harmonici”, U lijepom starom gradu Višegradu”, “Na Moravi vodenica stara”, “Tebi moja Šumadijo”, “Šumadijo rodni kraju”, “Stani, stani Ibar vodo”, “Lepe li su nano Gružanke devojke”, “Jutros mi je ruža procvetala”, “Prođoh Bosnom kroz gradove”, “Stade se cveće rosom kititi”, “Karanfil se na put sprema”…

Zvanično, napisao je između 400 i 500 pesama, ali ljudi koji su istraživali njegov rad tvrde da ih je bilo mnogo više, po nekima čak i preko 800 pesama.

Obren Pjevović (1919 – 1995)

Obren Pjevović proslavio se pre svega kao tekstopisac, a bavio se i komponovanjem. Autor je velikog broja narodnih pesama naših najpoznatijih vokalnih solista. Najviše je sarađivao sa Miroslavom Ilićem, što je i logično, pošto je Pjevović dobar deo svog života proveo u Mrčajevcima, odakle je i Miroslav Ilić. Pored Ilića, Obren je pisao i za Dobrivoja Topalovića, Snežanu Đurišić, Cuneta Gojkovića. Puno je hitova nastalo iz njegovog pera, a pomenućemo samo neke : “Moravsko predvečerje”, “Duga li je Jelica planina”, “Oj Moravo tija reko”, Kafu mi draga ispeci”, “Ej da mi je”, “Šumadija” itd. Njegov najznačajniji kompozitorski rad je čuvena “Devojka iz grada”, u kojoj je sarađivao sa Dobricom Erićem, autorom teksta ove pesme.

Petar Tanasijević (1932 – 2016)

Petar Tanasijević je ostavio je iza sebe bogatu riznicu narodnih pesama, sve sami narodnjački klasici. Prodato je više od 1,2 miliona ploča i kaseta na kojima su se našle njegove numere, a ukupno je napisao vise od 1.000 pesama. Komponovao je i pisao za mnoge izvođače, a najuspešniju saradnju, po kojoj se najviše i pamti imao je sa Lepom Lukić i Silvanom Armenulić. Neke od njegovih najpoznatijih pesama su: “Jutros mi je ruža procvetala”, “Od izvora dva putića”, “Divlje ruže”, “Dragi, dragi, oči moje divne”, “Moj Dragane”, “Ima jedan čardak stari”, “Često suza kane” itd. Komponovao je i filmsku muziku, a najpoznatiji filmovi sa njegovom muzikom su film “Kamiondžije“ i film “I bog stvori kafansku pevačicu”.

Mikrofon Shure - pevanje narodnih pesama

Aleksandar Stepić (1932)

Aleksandar Aca Stepić još jedan je veliki stvaralac naše narodne muzike. U svom kompozitorskom radu najviše se oslanjao na izvorne narodne melodije, a kao izvođač isticao se u izvođenju raznih kola. Jedan je od najvažnijih saradnika u karijeri Silvane Armenulić. Sarađivao je i sa mnogim drugim narodnim pevačima, a neki od njih su upravo posle izvođenja Acinih pesama postali popularni. Napisao je puno kvalitetnih pesama, a među njima i: “Moj je život tužna priča”, “Šesnaest ti leta beše”, “Za ljubav sam mladost dao” itd. Stepićeve pesme pevali su: Savo Radusinović, Milanče Radosavljević, Ljuba Aličić, Zoran Kalezić, Silvana Armenulić, Lepa Lukić, Mirjana Barjaktarević, Vesna Zmijanac i mnogi drugi.

Dragan Aleksandrić (1943.)

U čitavoj plejadi kvalitetnih tekstopisaca i kompozitora narodnih pesma istaknuto mesto pripada i Draganu Aleksandriću. Bez ikakve sumnje, Dragan Aleksandrić je jedan od najplodnijih stvaralaca narodne muzike, instrumentalista, kompozitor, aranžer i tekstopisac. Smatra se najvećim inovatorom našeg melosa.  Autor je ogromnog broja pesama koje su izvodili i izvode naši najpopulariji vokalni solisti, kao što su Miroslav Ilić, Marinko Rokvić, Šaban Šaulić, Dobrivoje Topalović, Mitar Mirić, Predrag Živković Tozovac, Lepa Brena, Nada Topčagić, Merima Njegomir, Lepa Lukić, Ana Bekuta, Vera Matović, Zorica Bunclik, Vesna Zmijanac…

Ovo je samo mali deo pesama koje je on potpisao kao autor: “Luckasta si ti”, “Pozdravi je pozdravi”, “Jesen sedamdeset i neke”, “Božanstvena ženo”, “Probudi se srce moje”, “Vragolanka”, “Šote mori šote”, “Koga da milujem ja”, “Kad bi mogo i umro bi za te”, “Idi široko ti polje” i mnoge, mnoge druge.